Aktuális számunk hirdetői

Ipress Center: Átütő siker lett a Veled Vagyunk rajzpályázata

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A mai fiatalokat is képes megszólítani a papíralapú, nyomtatott kommunikáció világa: ez derült ki, amikor a várakozásokat is felülmúló sikert aratott Vácott a Gutenberg-galaxis világhoz kapcsolódó környezetvédelmi „Mítoszrombolás” című rajzpályázat a fiatalok körében.

A lokális rajzpályázatoknál megszokott néhány tucat műhöz képest ezúttal 213 alkotást küldtek be, és a téli hideg ellenére közel kétszázan voltak kíváncsiak helyben a szabadtéri eredményhirdetésre, a Facebookon pedig tízezer feletti látogatószámot regisztráltak a közönségszavazásnál. A pályázatot az  Center (IPC) nyomdai központ a Garay Képzőművészeti Stúdió közreműködésével váci és Vác agglomerációjában található általános iskolák tanulói számára hirdette meg. A rajzpályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, miként járulhat hozzá a papír használata a környezet megóvásához,   valamint   milyen   előnyöket   nyújthat a jelentős e-hulladékot termelő számítástechnikai eszközök alkalmazásához képest – ahogy arra bizonyos tanulmányok is rámutatnak (Two Sides: Papír és Print: Mítoszok és tények, 2013. május). A pályázat kiírói olyan alkotásokat vártak a diákoktól 2014 novemberében, amelyek a papírfelhasználás pozitívumait mutatják be.

A prominens személyekből álló zsűriben Fördős Attila, Vác polgármestere, dr. Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, Bíró György, Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány elnöke és Garai Nagy Norbert, Prima Primissima-díjas festőművész, tanár is részt vett.

„A nyomtatott sajtónak és a nyomtatott kommunikációnak bőven van helye a 21. században.  Azonban  ezért  a  helyért  ma már alaposan meg kell dolgoznunk, ki kell vinnünk a nyomtatás világát a szakmán kívülre, eljuttatva a fiatalokhoz. A Veled Vagyunk program rajzpályázatának sikere egyértelműen bebizonyította, hogy megvalósítható célról van szó” – fogalmazott Lakatos Viktor, az IPC ügyvezetője.

„A könyv egy csoda, amelynek teste, lelke, illata van, és az a fantasztikuma, amit semmi más nem pótolhat: aki belebújik, a saját világát alkotja meg” – mondta Kocsis András, aki ígéretet tett arra, hogy a Kossuth Kiadói Csoport felhasználja Fuchs Luca különdíjas alkotását, aminek sikerült megragadnia ezt a különleges hangulatot.

Két kategóriában írták ki a Mítoszrombolás rajzpályázatot: az alsó, illetve a felső tagozatos tanulók részére. A pályázat fődíját az alsó tagozatosok között Kühn Gergely kismarosi, a felső tagozatosoknál Pajor Petra váci diák nyerte. Az alsó tagozatos Gergő egész osztályával egynapos kirándulásra mehet az ipolytarnóci ősmaradvány természetvédelmi területre, a felső tagozatos Petra az osztályával kétnapos kirándulást nyer Ausztria egyik, általuk választott természetvédelmi területére.

Az akció sikerének egyik oka, hogy minden ízében fiatalos, trendi hangulatot sugárzott, a karácsonyi hangulatról sült gesztenye, forró tea gondoskodott, miközben a pályázat képei a váci főtér egyik épületének homlokzatán fényfestésként tűntek fel. A pályázati eredményhirdetés fontos eleme volt a győztesek rajzainak elhelyezése egy időkapszulában a Főtéren, amelyet 20 év múlva nyitnak fel újra, és amelyben a zsűri jövőnek szóló üzenete is megtalálható.

A siker másik oka az a kitartó társadalmi munka, amelyet az IPC „Veled Vagyunk” néven végez évek óta a munkatársak önkéntes munkájára támaszkodva.

 

Veled vagyunk

 

A Veled Vagyunk, több területet átfogó társadalmi felelősségvállalási program célja a helyi közösség segítségével mindenki számára jobb, élhetőbb környezet kialakítása, különösen ideértve a fiatalok bevonzását az akciókba. Már a program indulásakor kiderült, hogy az adományozás és az önkéntes munka pozitív példája ragadós: 2013-ban  az  óvodapályázat  nyertesének, a váci Újhegyi úti óvodának az IPC által összegyűjtött és odaadományozott egymillió forint hatására többen csatlakoztak az  akcióhoz,  így  végül  a  támogatás  majdnem az eredeti háromszorosára nőtt. A rákövetkező évben az általános iskolák bevonása volt a cél, és az iskolapályázat első helyéért járó, szabadon felhasználható egymillió Ft-ot „Mozdulj rá!” című programjával a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola nyerte meg. A diákok tanáraik segítségével olyan látványos családi- és egészségnapot rendeztek, hogy közel ezer embert odacsalogattak a rendezvényre. A házigazda iskola a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben többek között véradást és elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezett, de egészségügyi szűrővizsgálatokat is tartottak.

A „sportkóstoló” keretében számos sportágból kaphattak ízelítőt a látogatók, az iskolában végzett élsportolókkal és az  Center-Vác női kézilabdacsapat tagjaival, váci fitnessztermek és tánccsoportok közreműködésével.

Az iskola a gyermeknapra a váci kórház gyermekosztálya részére egy kisteherautónyi adományt, mesekönyveket, színezőfüzeteket, színes ceruzákat és játékokat gyűjtött, amelyeket a diákok meseolvasással egybekötött látogatás keretében adtak át a kórház kis betegeinek.

Az IPC munkavállalóira és gyermekeikre is odafigyel. Babaprogramjával például anyagi támogatással igyekszik segíteni az újszülöttekkel való első napok kihívásait, a munkatársakat pedig nem csupán az önkéntes, karitatív feladatokban látják szívesen: minden évben közösségépítő családi napot szerveznek Hello  néven, ahol az  Center valamennyi munkavállalója és közvetlen hozzátartozója kikapcsolódhat.

A radnótisok részvételével indult el Vácott a játszótér-örökbefogadási program is, és már az IPC-vel való együttműködés első évében  14 váci  játszótér  gondozását

és tisztítását vállalták el az önkéntesek. Az  IPC  egymillió  forintos  támogatását az intézmény focipályájának felújítására fordították.

A nyomdaipari központ névadó szponzora az NB I-ben játszó Váci Női Kézilabda Sportegyesületnek, amivel kiemelt szerepet szánnak az utánpótlás-nevelésnek, és a sport fiatalokra gyakorolt példamutató, nevelő hatásának.

 

 

 

Share

Kiegészítő információk