Aktuális számunk hirdetői

Korszerűsítette formakészítését az Alföldi Nyomda

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Agfa Avalon N16

Magyarország legrégebbi, 1561-ben alapított nyomdája, az Alföldi Nyomda korszerűsítette CtP-s nyomóforma-készítését. Ez egy Agfa Avalon N16 rendszerből áll, amelyhez automata lemezadagoló csatlakozik, és a piac legkörnyezetbarátabb Elite Eco ofszetnyomólemezeket használja, melyek vegyszerfelhasználása 5–10 ml.

Magyarország legnagyobb és legrégebbi, könyvnyomtatásra specializálódott nyomdája, a debreceni Alföldi Nyomda 350 főt foglalkoztat. Termelésének mintegy 80%-át exportálja az európai piacokra. Mindezt folyamatos műszaki fejlesztéssel képes biztosítani, amelynek legújabb láncszeme a 2017. december elején befejezett CtP-s nyomóforma-készítő berendezés.

Az Agfa Avalon N16 jól bevált külsődobos rendszerrel működik. Termolézeres diódákkal történik az ofszetlemezek levilágítása. A gépben öt különböző lyukasztási méret adható meg, ez teszi lehetővé, hogy különböző ofszetgéptípusok számára készítsen nyomóformát. A maximális nyomóformaméret a 6-os formátumú íves gépek mérete, ez 1470x1180 mm. A levilágítás és a lyukasztás egy menetben, egymás után történik, ami növeli a rendszer hatékonyságát. A levilágítási minőség 2400 dpi.

ECO3 funkcióval működnek az Elite Eco Agfa-ofszetlemezek. Ezeknek a lemezeknek rendkívül magas a példányszámállósága, elérhetik a 600 ezer fordulatot is, ami UV-festékek felhasználásánál 150 ezer fordulat. Fotorealisztikus képminőség nyomtatására alkalmasak, 1–99%-os pontvisszaadás valósítható meg rajtuk.

Az Arkana egység gyakorlatilag megszünteti a kimosáshoz használatos öblítővíz felhasználását. Ennek következtében a lemezek előhívásához csupán 5-10 ml vegyszer szükséges, ami a jelenlegi technológiai színvonal csúcsát jelenti környezetvédelmi szempontból is. Az Agfa Graphics ECO3 rendszere több mint 20%-kal csökkenti az eddigi vegyszerfelhasználást, és minimálisra redukálja a selejt képződését.

 

Alföldi Nyomda

Magyarország legrégebbi és mindezek mellett folyamatosan működő nyomdája az 1561-ben alapított Alföldi. Nagy valószínűséggel egyben Európa egyik legrégebbi nyomdája, mivel források szerint Németországban  a  legrégebbi  nyomdát és kiadót, a Schmidt Römhild nyomdát Lübeckben 1579-ben alapították. Az alapító Huszár Gál kiadóként, szerzőként és nyomdászként is tevékenykedett. Következetes nyomdaipari korrektori munkája a magyar helyesírásba is beépült.
Hagyományaihoz híven az Alföldi a könyvgyártásra specializálódot, és Magyarország legnagyobb könyvnyomdájává vált. 2015-ben 1,4 milliárd forintos beruházással korszerűsítette íves és tekercses gépparkját, 2016-ban 600 millió forintos fejlesztéssel fejezte be a rekonstrukciót, ami a könyvkötészet korszerűsítését is magában foglalta. Idén a formakészítés modernizálása került sorra.
Éves szinten közel 20 millió könyv készül, ami mintegy 3000 címet jelent, és ehhez nagyságrendben 10 ezer tonna papírt használnak fel. A termelés mintegy 70%-a könyv, a fennmaradó 30% folyóirat és egyéb nyomdaipari termék.

Share

Kiegészítő információk