Aktuális számunk hirdetői

Változóban az európai könyvnyomtatás

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Európai Parlament kutatása szerint a könyvnyomtatás világszerte 151 milliárd dolláros forgalmat jelent. Ez háromszor nagyobb a zeneiparnál és 15%-kal meghaladja a filmipart is. A hatékonyság növekvő igényének kiszolgálására szolgál a digitális nyomdatechnológia, amely akár havi 250 ezer és 2,5 millió példány között képes gazdaságosan gyártani, minimális munkaerő-ráfordítással, akár zéró raktárkészlettel és nulla hulladékkal.

A gazdasági fejlődést a könyvnyomtatás címszámának elemzésével is követi az Unesco. Adatai szerint átlag 2,2 millió művet adnak ki világszerte pusztán a számítógépes technológia, a tervező szoftverek és a hagyományos kiadói modellen túlmutató alternatív értékesítési csatornák fejlődésének köszönhetően. A digitális nyomdatechnológia lehetővé teszi, hogy a szerzők akár magánkiadásban jelentessék meg műveiket, akár 50 példányban is. Elkerülhetik a veszteséget, remittendát, és igény szerint utángyárthatják a könyvüket.

A Canon Océ Nyomdai rendszerek az elsők között kínálták a digitális könyvnyomtatás lehetőségét. A digitális toneres és inkjet-nyomtatási rendszerek egyaránt olyan minőségi szintet értek el immár, hogy nemigen találni különbséget az iparágban eddigi megismert monokróm vagy színes ofszetminőséghez képest. A nagy fedettségű színes könyvekhez is van már gazdaságos digitális technológia (például az Océ Prostream gépei), amely havi 10 millió oldal kapacitásával lassan felülmúlja az ofszetnyomtatást. Míg az utóbbi volumene évente 2 százalékkal csökken, a digitális nyomtatás növekedését 2020-ig évi 15 százalékra becslik.

Az íves nyomdagépekhez szokott könyvgyártók számára nyúlt kiváló megoldást a Canon Océ VarioPrint 6000 Titan gépe. A piacon már bizonyított sorozat új tagja Gemini  Duplex  rendszerével  egy  lépésben nyomja meg a két oldalt, az eddigi legjobb elő-, hátilleszkedést eredményezve. A tipikus matt tonerrel kombinálva tökéletesen hozza az ofszetkönyvek megszokott minőségét. Az íves színes inkjet-nyomdarendszerek vezető terméke az Océ VarioPrint i-széria. Elő- és utófeldolgozáshoz használatos egységei megegyeznek az Océ VarioPrint 6000 sorozatéval, a nyomómű viszont teljesen más. A holland Digiforce könyvnyomda vezetője, Frank van Boxtel a megtérülésről is pozitívan nyilatkozik: „A munkafolyamat teljesen automatizált, az első fázis, ahol emberi munkaerő szükséges, a kész könyvek kivétele a gépből. Színes és monokróm könyveket ugyanazon a gépen készítünk. Korábban egy (fekete-fehér és színes oldalakat egyaránt tartalmazó) könyv átlagos előállítási költsége 14 euró volt, ma  ugyanez mindössze négy euró.”

Egy befektetés megtérülését nyomon követhetjük a fix vagy a változó költségeken. A könnyebb megközelítés a hardver amortizációs költsége, ami fix költség. A vágott- lapos inkjet-nyomtatók esetében jelentősen alacsonyabb beszerzési költségekkel számolhatunk, mint a tekercses inkjet- nyomtatók esetében, és így biztosabb a megtérülés akkor is, ha mindössze 1 millió oldal a havi nyomatmennyiség. Nehezebb megállapítani a változó költségek alapján a megtérülést. A tinta költsége általában alacsonyabb, mint a toneré, mert az előbbivel nagyobb havi mennyiségeket tudunk gyártani. Ugyanakkor olyan kézzel fogható költségek esetében, mint a munkaerő vagy a karbantartás, már pontosabban felmérhető a megtérülés. Frank van Boxtel szerint: „A rendszer rendelkezésre állása például 95% feletti, ami abszolút meghaladta elvárásunkat. Ez az a gép, amelyben sosem akad el a papír.” Hasonló véleményen van Sander Jansen is, egy másik holland könyvgyártó, a Scanlaser részéről: „Gyakorlatilag egy digitális raktár vagyunk, nincs szükség fizikai készletezésre. Mégis képesek vagyunk akár egy napon belül 80 000 könyvet előállítani.”

A nagy sebességű digitális nyomtatás bármely könyvgyártással foglalkozó vállalat részéről elvárás lesz. A könyvipar jelenleg fenntartható és stabil, a hatékony gyártási folyamat kulcsa a lehető legnagyobb fokú automatizálás. Ez megnyitja a kapukat a vadonatúj ügyfelekhez is. Az ofszet- és digitális nyomdák még éveken keresztül párhuzamosan működnek. Jelenleg a 3000 vagy annál kisebb példányszám esetén azonban a digitális nyomtatás kedvezőbb.

Az új digitális technológiákkal a könyv-gyártás fényes jövő elé néz. A fekete-fehér és színes íves nyomtatás inkjet-technológiájával a Canon innovációja nem pusztán egy tradíciót tart fenn, hanem „jövőbiztos” üzletet kínál a könyvkiadás és -nyomtatás iparág számára.

                 Forrás: I.T. Strategies elemzések

 

Share

Kiegészítő információk