Aktuális számunk hirdetői

Mimaki: 3D-nyomtatás tízmillió színben

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Teljesen új 3D-nyomtatási koncepciót valósított meg a Mimaki. A 3DUJ-553 UV-LED megoldás a világon az első, amely fotorealisztikus táblákat, prototípusokat, modelleket és egyéb 3D-nyomatokat készít, mindezt tetszőleges színvilágban.

Más 3D-gyártók két fő problémával küzdenek. Az egyik, hogy nem tudnak fotorealisztikus színeket produkálni, ezért többnyire utólag, kézzel kell festeni a tárgyakat, ami idő-, minőség- és költségtényező. A másik műszaki probléma, hogy a stabilizáláshoz többnyire el kell távolítani, át kell helyezni az objektumot.  Ez  további  időnövekedést jelent, és fennáll annak a veszélye, hogy közben a tárgy megsérül.

A  Mimaki  3DUJ-553  nyomtatója  mindkét problémát megoldotta. 10 millió fotorealisztikus szín nyomtatására képes, mivel a hordozóanyag vizes alapú. Nem csupán a reklámtechnikában, hanem az oktatásban, az egészségügyben, az ipari területeken, az építészetben egyaránt alkalmazni tudják. A Mimaki nyomtatója a teljesen színes 3D-tárgymodellezés minden területén felhasználható. A tintacseppeket a legnagyobb precizitással helyezi egymásra, a felhasználó három cseppméret közül választhat. A 3D-nyomatok azonnal stabillá válnak, így problémamentesen továbbfeldolgozhatók.

Rétegről rétegre dolgozik a 3DUJ-553 nyomtató, a 22 mikrométeres UV-tintaréteg CMYK-, fehér és transzparens színekből áll. Az UV-LED-technika nem melegíti fel az objektumot, és nagyon alacsony az energiafelhasználás is. A Fogra 39L-skála 84%-ban, a SWOP-színtér pedig 90%-ban reprodukálható. A fehér réteg  hozzájárul  a  briliáns  színek  keletkezéséhez. A rendszer színprofilokkal dolgozik, amelyek PC-monitoron egzaktan megjeleníthetőek. Lakk használata esetén   háttérmegvilágításra   alkalmasak a tárgyak, ami további effektusokra ad lehetőséget. A Mimaki festékei akrilát gyantát tartalmaznak, amelynek keménysége megegyezik az ABS-gyantáékkal, ami azt jelenti, hogy a tárgyak mechanikailag megmunkálhatók, és újabb rétegek

is felhordhatók rájuk. Az időjárással szemben ellenállóak, a felületük sima és nagy a szilárdságuk. A Mimaki vízzel oldható hordozóanyagokat alkalmaz, így a legfinomabb felépítésű tárgyak is egyszerűen vízzel kimoshatók, szemben más 3D-eljárásokkal.

A felhasználók kamera segítségével nyomon követhetik a modell kialakítását, ellenőrizhetik azt, így megakadályozhatják selejtes termékek gyártását.

 

 

Share

Kiegészítő információk