Print & Publishing 165

Olvasóink értékelése:  / 0

Kedves Olvasó!

Elrepült – legalábbis nekünk, és a látókörünkbe tartozó kollégák és vállalkozások többségének is – a 2017. esztendő. Őrültek háza az utolsó két hónapban. Hiányérzet afelől, hogy még mi mindent kellett volna csinálni, vagy akár jobban tenni. Tulajdonképpen ez jó, hiszen a nehézségek ellenére mozgalmas volt az  év, és szinte nem is tudjuk felsorolni a sok eseményt, munkát, változást.

A nyomtatott kommunikáció és a nyomdaipari szolgáltatók fejlődtek. Újra beindultak az innovációs fejlesztések. Minden támogatás torzítja ugyan a piaci versenyt, hiszen vagy felzárkóztatást, vagy iparági előnyt eredményez. Nehéz megtalálni a helyes arányokat. „Büntetőbe” kerülhetnek ágazatok. Szakmáink is érintettek, a termékdíj ma is a megújuló, legkörnyezetbarátabb nyersanyagot, a papír nyomdaipari felhasználását sújtja, hiába bomlik le magától, vagy újrahasznosul Magyarországon vagy Ausztriában... Az áfakulcs nagysága sem ösztönző, sőt, versenyhátrányt jelent az európai piaci versenyben. Tehát van még perspektívánk, lehet ez még jobb is.

Fejlődünk!

Mégis a nyomtatott kommunikáció szolgáltatói 2017-ben jelentős mértékben növelték beruházásaik nagyságát. Örvendetes módon már nem mindenki ugyanabba az irányba fejlesz (eddig jellemzően főleg nyomókapacitásban), hanem már egységben látják cégüket, és a technológia eleje és vége is sorra kerül. Egyesek megkülönböztető termékben gondolkoznak. A beruházásoknál nem a kapacitásbővítés, hanem a hatékonyság, rendszerbe illeszthetőség az elsődleges.

Bővebben...

Kiegészítő információk