Print & Publishing 163

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kedves Olvasó!

A Z generáció mindent akar és azonnal. Hiányos a tudása. Nincs tapasztalata, de energikus és kreatív. Az Y generáció már jelentősebb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik és megfontoltabb. Nem akar mindenben változást. Az X generáció sok tudása ellenére nem akar változást, azt is lassan. A világ (mint a Gutenberg-galaxis) tágul és gyorsul. Nem a nosztalgia hajtja. Gyorsító tény az: a generációk között sincs már 25 év. Nem is beszélve arról, hogy a Z generációnak kell tanítani és részben eltartani az ALFA generációt. Mindegyikünknek van teendője!

Bérfelzárkóztatás

Szerencsére elindult. A minimálbér 30%-os emelése gyorsan magával vonzza az összes bérszint emelésének kényszerét. Látni kell azt is, hogy ehhez minimálisan 30%-os termelékenység-, tényszerűbben nyereségnövekedés szűkséges. Itt tartunk? Nem. Pillanatnyilag az emelés valóban megtörtént. Azonban az eddig még nem dolgozók továbbra sem kívánnak bérből és fizetésből élni. Akik pedig ezt tették, mindenhol megkapják ugyanezt a 30%-kal növelt összeget. Eddig is keresték őket, most már jobban válogathatnak. Kívánom mindenkinek, hogy drasztikusan nőjön a kivételek tömege. Akik csak remélik a logikusan elvárható magasabb bérszintet, azok is lassítanak, hiszen minimális többletért nagyobb felelősség mellett akár még többet is kell dolgozniuk, hiszen még minimálbéres munka is jut rájuk az emberhiány okán. Ha nem figyelünk oda, fizetünk, lassulunk.

Mit tehetünk?

Minden eddig elmaradt bérszintet legalább ennyivel emelnünk kell. Azonban akik nem hozzák az emelt szinten szükséges többleteredményt, azoktól, bármennyire is fájdalmas, azonnal meg kell válnunk. Inkább azért állítsuk le tevékenységünket, mert nincs megfelelően dolgozó munkaerő. Ne azért, mert jelenlétet keresztfinanszírozunk. Természetesen nem csak bért kell adnunk. Rendszerünknek, munkafolyamatainknak mindenre kiterjedően, professzionálisan kell működnie. A legkorszerűbb anyagokkal, technológiákkal minőségi, versenytársainktól megkülönböztető módon kreatív termékeket kell készítenünk. Szolgáltatások sorával felöltöztetve kell értékesítenünk. Eredményt kell produkálnunk. Jó hír ez a beszállítóinknak, nagy kihívás nekünk, szolgáltatóknak. Nyitott szemmel, rendszerbe, folyamatba kell szerveznünk minden tevékenységünket, beruházásunkat.
Mostani számunk rendhagyó módon ezt a célt szolgálja. Szakmai kiállításokon elénk tárják az egész világot. A szervezők a résztvevők költséget, fáradságot nem kímélve jelennek meg. Nekünk, látogatóknak csak ez előregisztráció utáni ingyenes belépővel, nyitott szemlélettel informálódnunk kell. Az ötletek egyedi kombinációjával és megvalósításával saját jövőnket biztosíthatjuk. Csak rajtunk áll! Összevont számunk ilyen gondolkodásra hoz példákat.
Mi temetjük az ofszet-rotációspiacot. Németország, Ausztria az „évezred beruházásainak sorát” csinálja (ugyan hosszabb szünet után, és még csak 2017-et írunk, de miniszterelnök indította el az egyik gépet). Sajnos kevesen tudtak részt venni a düsseldorfi, háromévente megrendezendő interpack 2017 világkiállításon és hamburgi Fespa 2017-en, a nagyformátumú, digitális szakmai rendezvényen. Ezekről a vásárokról tájékoztatunk átfogóbban. A nyomdai szolgáltatók nem maradhatnak le ezekről az új piaci szegmensekről. A jövőben gyártási folyamatba kell magukat, termékeiket illeszteniük, hogy a nyomdatermék termék maradhasson.
Nem ostoroznunk, nevelnünk, tanítanunk kell a Z generációt. De nem a kishitűségre, a taposásra, hanem az igazi értékekre! Ide sorolom a munkabér ellenszolgáltatását is.

                                                                                             Tolnai László

Share

Kiegészítő információk