Aktuális számunk hirdetői

Március 1: Az Újrapapír Világnapja

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Újrapapír Világnapja Magyarországról indult 2006-ban a Hulladék Munkaszövetség kezdeményezésére. Célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrapapír használatának környezetvédelemi előnyeire.

 

11164612_l

Miért előnyös környezeti szempontból az újrapapír?

1. Mert az újrapapírral fákat menthetünk meg a kivágástól:
1 tonna papírt 3 tonna fa felhasználásával állítanak elő. A világon évente több mint 300 millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48-50 kilogramm papírt használunk fel. A papírfelhasználás az egyes országok gazdasági fejlettségétől is függ. Magyarországon kb. 60-70 kg / fő / év a papírfogyasztás, míg Nyugat-Európában 160-170 kg / fő / év, az USA-ban pedig 300 / kg / fő / év felett van!! 1 tonna papírhulladék felhasználásával 12 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

2. Mert az újrapapír révén védjük ez erdőket:
Az ENSZ 2011-et az Erdők Nemzetközi Évévé nyilvánította. Ezért is különösen fontos tudni, hogy bolygónkról évente 13 millió hektárnyi, azaz kb. minden 35 órában egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el, amely veszteség 20%-áért a papírgyártás a felelős. Mivel a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható, az újrapapír gyártásával ez a folyamat jelentősen mérsékelhető lenne.

3. Mert a papírgyártás kifejezetten energiaigényes folyamat:
A papírgyártás a világ teljes energiafelhasználásának 4%-áért felelős. Ez az emberi tevékenység ma a fosszilis erőforrások harmadik legnagyobb felhasználója, 1 tonna késztermékre vetítve pedig a legvízigényesebb ipari tevékenység, amely minden kilogramm papír előállításához 30-40 liter vizet használ fel, habár a legújabb technológiák vízigénye már csak 10 liter / 1 kg papír. Az újrapapír készítése révén a papírgyártás vízigényének 75%-a, energiaszükségletének pedig több mint 60%-a megtakarítható.

4. Mert hozzájárul a klímavédelemhez:
Egy idős fa egy év alatt közel 200 kg-nyi oxigént termel, többet, mint amennyit egy ember egy év alatt felhasznál (178kg O₂). Az újrapapír gyártásával nemcsak fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, de egyben biztosítható a légkörbe kerülő CO2 megkötése is.

 

Share

Kiegészítő információk