Aktuális számunk hirdetői

ANY Biztonsági Nyomda: Komplett értékláncot adnak

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az ANY Biztonsági Nyomda már egy nemzetközi cégcsoport, amely még sok növekedési lehetőséget lát a régiós és nemzetközi piacokon. A digitalizáció és az okmánybiztonsági igények a jövőben is katalizálni tudják a Nyomda növekedését. Az eddig teljesítménye is figyelemre méltó, hiszen a tőzsdére lépés óta kifizetett osztalék összértéke már meghaladta a tőzsdei bevezetési árfolyamot, mialatt a részvény árfolyama a duplájára emelkedett.

A Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde rendezvényén, a BÉT Akadémia - Professzionális befektetői fórumon két nagy múltú, 1948, illetve 1851 óta működő társaság, a Waberer's International és az ANY Biztonsági Nyomda mutatkozott be. Karakó Tamás, az ANY Biztonsági nyomda gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, öt belföldi és négy külföldi leányvállalatuk van, így már budapesti székhelyű, de nemzetközi hálózattal rendelkező cégcsoportról lehet beszélni.

Közép-Kelet-Európa egyik vezető biztonsági nyomdája nagyon sok nemzetközi minősítéssel rendelkezik, és 2005 óta van a Budapesti Értéktőzsdén. Fő piacai az államigazgatás, a pénzintézetek, a kereskedelem és a közlekedés. A Társaság stratégiai termékei a biztonsági nyomtatványok és megoldások, ezek közé tartoznak a papír alapú igazolványok, adó- és zárjegyek, választási nyomtatványok, a kártyák, ezen belül az okmányok és a különböző bank- és kereskedelmi kártyák, valamint az üzleti nyomtatványok.

Komplett értékláncot adnak

Magyarországon lefedik a teljes okmánypalettát, de üzleti nyomtatványaival Bulgáriában és Romániában is komoly szereplői az ottani piacnak. Nemcsak termékeket értékesítenek, hanem komplex értékláncon keresztül a tervezéstől a gyártáson a megszemélyesítésen át, a szállításig és az  ellenőrző eszközökig. A cég versenyelőnye saját okmánybiztonsági fejlesztései és informatikai innovációi, amelyek segítségével hosszú távú szerződéseket tud kötni partnereivel.

Termékeiket 19 országába értékesítik. Jelenleg 41 százalék az export aránya és négy országban összesen 842 főt foglalkoztatnak. A biometrikus okmányok fejlődése miatt stabilan, organikusan fejlődik a biztonsági termékek piaca, amely segítségével már a nemzetközi piacokat is célozza a Társaság. – hangzott el.

Több osztalék, mint a bekerülési ár

2016-ban költségoptimalizáció miatt végrehajtottak egy komolyabb ingatlan-tranzakciót, visszavásárolták az általuk használt hazai ingatlanokat birtokló társaságot. Ebből 126 millió forint egyszeri nyereség keletkezett, mert az ingatlanok értéke magasabb volt, mint a vételár. Az ingatlanbérlés finanszírozási költsége pedig magasabb volt, mint a vásárláshoz felvett hitelé, ezáltal csak ebből évente további 50 millió forint profitnövekedést érnek el.

A tavalyi egy részvényre jutó eredmény 84 forint volt, a saját részvény felosztása után 86 forint osztalékot fizettek ki.  A nettó eredmény 1202 millió forint volt. A cég 2005-ös tőzsdei bevezetése óta 594 forintot fizetett ki osztalékként, miközben az eredeti tőzsdei bevezetési árfolyama 560 forint volt. A tulajdonosok közül 39 százalék külföldi-, 33 százalék belföldi intézményi befektető (például az Aegon Alapkezelő alapjai).

Nem tűnik el az igazolvány

Az ANY Biztonsági Nyomda is folyamatosan fejleszti az okmánybiztonsági és informatikai technológiáját, amely katalizálja termékei organikus fejlődését. Az okmányok, kártyák teljes eltűnése, digitalizálása azonban szerintük nem fenyegető, hiszen nemzetközi szinten is megállja helyét a Nyomda által gyártott új elektronikus személyazonosító igazolvány, amely számos alkalmazásra használható majd a jövőben.

Az egyik terület, ahol valóst veszélyt jelenthet az digitalizáció, az a banki számlalevelek területe, azonban jelenleg is tovább tudják növelni piaci részesedésüket ügyfélakvizíciókkal. Annak idején már a tőzsdei bevezetéskor is attól tartottak sokan, hogy a nyomtatvány-megszemélyesítési piac stagnáló terület lesz, de nem így történt – mondta el Karakó Tamás. Sőt egyelőre a mobil fizetési megoldások sem szorították vissza a bankkártyákat. De mindkét területen erősít a Társaság, hogy ügyfeleinek komplex megoldásokat tudjanak nyújtani.

Karakó Tamás, az ANY Biztonsági Nyomda gazdasági vezérigazgató-helyettese a BÉT és a Privátbankár.hu közös rendezvényén.

Karakó Tamás, az ANY Biztonsági Nyomda gazdasági vezérigazgató-helyettese a BÉT és a Privátbankár.hu közös rendezvényén. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

forrás: privátbankár

Share

Kiegészítő információk