Aktuális számunk hirdetői

December 6.: Mikulás, Szent Miklós ünnepe

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Szent Miklós legendája egy Miklós nevű püspöktől ered, aki időszámításunk szerint 245-ben született a mai Törökország területén elterülő kikötővárosban, Patarában. Szüleit még gyermekkorában elvesztette, haláluk után kolostorba költözött. Fiatalon, mielőtt kinevezték püspökké, sokat utazott. Bejárta Palesztinát, Egyiptomot, és bármilyen meglepő még börtönben is ült egy darabig. Miután püspökké avatták, egész életét a gyerekek és szegények megsegítésének szentelte, vagyonát szétosztogatta közöttük.

Képtalálat a következőre: „Thomas Nast santa claus”

A kolostor közelében élt egy ember, és a három lánya. Egy séta közben akaratlanul is meghallotta, hogy az apának elfogyott a pénze, és az egyik lányát el kell adnia, hogy a másik férjhez mehessen. Miklós püspök hallva ezt a beszédet visszasietett a kolostorba és egy erszényben aranyat tett az ablakukba. A lányok megörültek, hogy csoda történt, majd ez egy évvel később megismétlődött. A harmadik évben igen kemény tél volt, így az ablak nem állt tárva-nyitva. Miklós püspök tehát felmászott a háztetőre, és onnan ejtette be az erszénykét, amely épp a harmadik lány száradni felakasztott harisnyájába pottyant. A lányok sietve kinéztek az ablakon, hátha meglátják ki a jótevőjük, de csak egy távolodó piros köpenyt láttak a sötétben. Ez után terjedt el a hír, hogy a Tél-Apó minden évben megajándékozza a gyerekeket. A keresztényüldözések idején elfogták, de kivégezni nem merték. A középkor egyik legnépszerűbb védőszentje volt, több ország patrónusának tartotta. Európa szerte több ezer bazilikát és templomot emeltek a tiszteletére.

 

Szent Miklós szobra Brüsszelben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér prémmel szegélyezett, piros kabátos, hosszú fehér szakállas külsejét 1881-ben nyerte el Thomas Nast grafikustól a Harper's Weekly hasábjain.

 

“Merry Old Santa Claus”  Harper’s Weekly (1881)

 

  “Santa Claus in Camp”  Harper’s Weekly (1863)

http://www.civilwarprofiles.com/wp-content/uploads/2013/12/Nast-First-Santa.jpg

 

Thomas Nast

thomas nast low res

 

 

Képtalálat a következőre: „Thomas Nast santa claus Harper's Weekly 1861”

 

Share

Kiegészítő információk