Aktuális számunk hirdetői

A nő, aki kinyomtatta a Függetlenségi Nyilatkozatot

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Nyomdász, újságkiadó, postamester: Mary Katherine Goddard

A kongresszus két hivatalos nyomtatást rendelt a Függetlenségi Nyilatkozatból. 1776. július 4-én a philadelphiai John Dunlap kapott felhatalmazást a Függetlenségi Nyilatkozatra, amit az alapító honatyák kézjegyükkel láttak el. 1777. január 18-án Baltimore-ból Mary Katharine Goddardot bízták meg a második, az aláírók nevével kiegészített hitelesített nyomtatásra.

Mary Katherine Goddard (1738. június 16. – 1816. augusztus 12.) az első nyomdász, aki 1777-ben a Függetlenségi nyilatkozatot az összes aláíró nevével kiadta - nem kis kockázatot vállalva ezzel -, és valószínűleg az első nő, aki postamesteri állást töltött be az Egyesült Államokban.

Képtalálat a következőre: „Mary Katherine Goddard 13”

 

1762-ben, apja halála után anyjával Providencbe költöztek, ahol  fivére, William, egy nyomdát vezetett. Mary hamarosan beletanult a mesterségbe és önállóan dolgozott. Miután testvére adósságait hátrahagyva Philadelphiába költözött, Mary és anyja sikerrel vitték tovább a nyomdát, és 1766-ban elindították a Providence Gazette-t, és mellette nyomtatott almanachokat, pamfleteket és alkalmanként könyveket is megjelentettek. Pár év múlva William után mentek Philadelphiába, ahol átvették tőle az ottani nyomdát. Az események ismétlődtek – Willam Baltimorba költözött, az őt követő családja átvállalta az adósságot és a munkát. Sarah Goddard halála után 1770-ben Mary Katherine folytatta az üzletet, mert William gyakran börtönbe került az újságban nyilvános kitörések és ellentmondásos cikkek miatt. 1775-ben a Maryland Journal és a Baltimore Advertiser már Mary neve alatt jelent meg. Sokoldalú vállalkozóvá vált: szerkesztő, nyomtató, kiadó, könyvkötő, kereskedő és postamester Az újságok akkoriban a kommunikáció lényeges formáivá váltak. Ellentétben a bátyjával, aki a saját véleményét hangoztatta, Mary Katherine objektívebb és professzionálisabb hangot használt. 1784-ben azonban Mary Katherine neve eltűnt az újságról. A történészek egyetértenek abban, hogy William arra kényszeríthette a húgát, hogy kilépjen. Van olyan adat arról, hogy öt pert nyújtott be ellene

1775-ben postamesterré is kinevezték. 1789-ben egy férfit alkalmaztak a helyére, mert „egy nőnek túl sok a munkával járó utazás”. Bár a város több mint 200 tekintélyes polgára tiltakozott az eljárás ellen, nem kapta vissza az állást. Könyvesboltot nyitott, amelyet húsz évvel későbbi haláláig vezetett. 1816. augusztus 12-én halt meg, személyes vagyonát a fekete cselédjére és társaira hagyta. Jó üzletasszony volt, Amerika egyik első női lapkiadója, kritikai hangvételű újságjaival kiállt a sajtószabadság és a nők jogai mellett, és úttörő szerepet töltött be az amerikai nyomdászatban és postai szolgáltatásban.

 

http://intimapress.com/wp-content/uploads/mary-catherine-goddard-declaration-of-independence-web1.jpg

 

Míg korábban a kiadványoknál a nem-semleges "MK Goddard" nevet használta, a Függetlenségi Nyilatkozaton a teljes - nyilvánvalóan női - nevét, az eredeti aláírók nevével együtt használta: "Printed by Mary Katherine Goddard"

 

 

 Mary Katharine Goddard fontos történelmi nyomtatása kevésbé ismert, ezért 2009-ben az American Printing History Associatio reprint kiadásáról döntött. Az eredetiből Kilenc ismert példány létezik.

Hiszkikus Dec w Az írás részlete

 

Az első két nyomtatott kiadás: Dunlap /1776/ és Goddard /1777/

Dunlap. Goddard Broadside

 

Az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata

A nyilatkozat első kiadását kétszáz példányban, az amerikai kongresszus hivatalos nyomdájában, a nyilatkozat aláírásának helyszínt adó Pennsylvania State House-tól csak néhány háztömbnyire lévő Market Street 48 alatt található John Dunlap (1747 – 1812. november 27.) műhelyében nyomtatták. A nyomdász neve ott látható minden példány alján.

A függetlenségi nyilatkozatot ötvenhatan látták el kézjegyükkel, akik között olyan államférfiak voltak, mint John Adams, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson későbbi elnökök. A John Dunlap által nyomtatott példányokat 1776. július 5-én kora reggel először az alapítóknak osztották szét. John Hancock, a kongresszus elnöke volt, aki először aláírta a dokumentumot. Egy példányt eljuttattak a kongresszus újságjához, a többit pedig szétosztották a volt gyarmaton, hogy felolvassák a gyarmatosítóknak és a polgárőrségnek.

Ma már csak 26 ismert Dunlap Broadsides létezik, talán vannak mások is, amik valahol még rejtőznek

 

http://4.bp.blogspot.com/-59BlIodDRCA/T6l52Ucl22I/AAAAAAAAB0A/nNgMXH9beEI/s1600/1235041817_fuggetlensegi-nyilatkozat.jpg

Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat William Caslon betűivel szedett változata. 1776. július 4.

 

A nyomdászat terén Anglia le volt maradva a 17. század végéig. Általában Hollandiából importálták a betűket és a matricákat. Ebben az időszakban csak az Oxfordi Egyetem rendelkezett megfelelő felszereléssel a betűöntéséhez. Az első jó képességű betűmetsző 1720-ban tűnt fel, ő volt William Caslon (1692/1693 – 1766. január 23.),. 

Képtalálat a következőre: „john dunlap printer”

Cradleyben született, Worcestershire-ben Nyomdásztanulóként került Londonba, mestere hamar felfedezte képességeit és segített neki egy önálló műhely megnyitásában. Betűire jellemző a tökéletes szabályosság, tömör, szoros elhelyezés.Az angol nyomdászat színvonalát felemelte Manutius és a Garamond szintjére.

William Bowyer és John Watts nyomdászok figyeltek fel a munkásságára, akinek a műhelyében Benjamin Franklin is dolgozott, és ő támogatta a nyilatkozat Caslon betűtípusát.

 

/Folytatása következik/

Share

Kiegészítő információk