Aktuális számunk hirdetői

POSTCROSSING

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Magyar Posta bélyegkibocsátással köszönti a Postcrossing közösséget. Az alkalmi bélyeg 240 000 példányban, Vidák Zsolt grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomdában készült.

Amikor 2005. július 14-én Paulo Magalhães, egy képeslapokért rajongó portugál diák kedvtelésként elindította a Postcrossing programot, nem gondolta volna, hogy egy új világméretű közösséget alapított meg. A sikert az az egyszerű elgondolás ösztönözte, hogy mindenki szeret szép és különleges képeslapokat kapni távoli országokból.

A Postcrossing egy online felület (www.postcrossing.com), melynek célja, hogy a valódi postai képeslapok cseréje útján összekapcsolja a világ különböző részeit. Segítségével bárki küldhet és kaphat képeslapot a világ bármely részéről, és a részvételhez csak egy ingyenes regisztráció szükséges.

A rendszer egyik különlegessége, hogy a képeslapcsere véletlenszerű: a feladó nem tudja előre, hogy kinek és hova küldi a képeslapot, hiszen a címzettet a Postcrossing véletlenszerűen választja ki. Azt sem tudni, hogy a feladott lapért cserébe kitől és honnan érkezik majd üzenet egészen addig, amíg ki nem vesszük postaládánkból – így aztán minden képeslap a postaládánkban újabb és újabb meglepetést hoz.

Ez a véletlenszerűség biztosítja, hogy a kezdeményezés különféle korú, nemű, nemzetiségű és hitű embereket kapcsoljon össze a világ bármely részéről, így tisztelegve a világ sokszínűsége előtt. Ez nem csupán feltételezés, mert számtalan híradás tudósított új barátságok születéséről, nyelvtanulás megkezdéséről és egymás kulturális értékeinek felfedezéséről.

Postcrossing bélyeg, Kép: Magyar Posta

A mára már 700 000 tagot számláló Postcrossing közösség tagjainak postaládájába eddig
45 millió képeslap érkezett a világ minden tájáról. Ez a sikeres közösség már sok embert ismertetett össze egymással és hozott közelebb egymáshoz, boldogabb hellyé téve a világot – mindezt egyszerre egy képeslappal.

Postcrossing felirat

A bélyeg 2018. február 2-án jelet meg, és ettől az időponttól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Share

Kiegészítő információk