Aktuális számunk hirdetői

150 éves a Magyar Posta

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Idén 150 éve annak, hogy Magyarországon létrejött az önálló Magyar Királyi Posta, és 1867. május 1-én kinyitottak az első postahivatalok.

 

Posta150_promo

 

A Magyar Posta Zrt. jogelődje 1867. május 1-jén jött létre Magyar Királyi Posta néven, az osztrák-magyar kiegyezésnek köszönhetően, és a közös keretek fenntartása mellett önálló nemzeti közintézményként kezdte meg működését 150 évvel ezelőtt. „A jövőnek címezve” jelmondattal indították el a jubileumi évet, ami pontosan azt jelenti, hogy ezzel a bizalommal és innovációval vágnak neki a jövőnek, a következő 150 évnek is.

 

 

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

 

 

"Történelmet kézbesítünk" vándorkiállítás járja az országot

Az emlékező vándorkiállítás az erre a célra átalakított járművel május 4-én indult országjáró útjára, melynek során megáll sok olyan településen, melyen 150 éve nyílt először postahivatal. A 18 tonnás postai autó a nyár folyamán, a legnagyobb turistaszezonban ellátogat népszerű országos fesztiválokra, a posta által szervezett nagy rendezvényekre, és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken is.  A kezdeményezésben nem titkolt cél az ünneplésen kívül az, hogy a kiállított postai használati-, és berendezési tárgyakat, munkaeszközöket közel 70 helyszínen a gyerekes családok és a fiatalok körében ismeretterjesztés céllal mutassák be. A tervek  szerint a vándorkiállítás öthónapos körútja után október 9-re, a Postai Világnap ünnepségének idejére érkezik vissza Budapestre.

 

Időszaki kiállítás a bélyegmúzeumban

 

Belyegmuzeum_012017-ben 150 éves a kiegyezés, amely a gyors ütemben megindult magyar polgárosodás feltételeit megteremtette, így a magyar postaszolgálat igazán dinamikus fejlődési szakasza is ekkorra tehető. A közös érdekű ügyek közé sorolt, belső ügyeiben teljes önállóságot nyert posta első intézkedéseinek egyike volt a saját bélyeg kibocsátása, amely az önálló államiság legegyértelműbb szimbólumai közé tartozik. 1867. június 1-jén került forgalomba az első magyar bélyegsor, amely még magán viselte a kiegyezés kompromisszum jellegét, hiszen egy postai értékcikkek gyártására alkalmas magyar nyomda hiánya miatt Bécsben készült. E bélyegsor születésnapját ünnepli a kiállítás.

Egy születésnapi parti csak meglepetésvendégekkel lehet teljes. A Bélyegmúzeumban a kiállításhoz szervezett konferencia napjától, 2017. június 1-jétől lesznek láthatók a kiadás világhírű különlegességei, a piros 3 krajcáros számtévnyomatok. A bélyegsor eredetileg zöld színű 3 krajcáros névértékének egyik nyomódúca véletlenül a piros színű 5 krajcáros százképes lemezébe került, így néhány piros színű 3 krajcáros született. Hat darabot ismer a filatéliai szakirodalom, melyek közül két példány látható majd a Bélyegmúzeumban azok mellett a féltett kincsek mellett, amelyeket csak különleges alkalmakkor vesznek elő a páncélteremből.

 

150 év–150 tárgy kiállítás

 

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

Május 4-én nyílt a Benczúr utcai kiállítóhelyen a 150 év–150 tárgy című, a magyar posta szolgáltatásai és személyzete fejlődésének másfél évszázadát bemutató időszakos kiállítás. A korban és megjelenésében is változatos tárgyi anyag jelzés értékűen adja majd vissza a posta sokszínűségét, és a postai folyamatok fejlődését.

 

Benczúr kerti esték

A Benczúr Háznak otthont adó Egyedi Palotát bátran nevezhetjük a postások kultúrpalotájának is, amely több mint nyolcvan évvel ezelőtt a magyar postások egyéni adományaiból jött össze, és azóta is, kisebb megszakításokkal ugyan, de méltó helyszínt biztosít a postások kulturális, társadalmi és közösségi tevékenységéhez. A Benczúr Házban egy csodálatos szabadtéri színpad is helyet kapott, amely ezen a nyáron igazán pazar kikapcsolódást kínál Benczúr Kerti esték rendezvénysorozatával.

https://www.benczurkertiestek.hu/

 

„A triciklivel kezdődött” a postai járművek története

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

Az évfordulóraA triciklivel kezdődött” címmel jelent meg a magyar postai gépjárművek történetét feldolgozó könyv. Szerzői, Hidvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa és Négyesi Pál, szakmatörténész, kétévi kutatómunka után olvasmányos, a nem szakember számára is élvezhető összefoglalást adtak az 1896-ban kezdődött és napjainkig is folyamatosan fejlődő motorizált postai szállítószolgálatról. A több mint 160 ritkaságszámba menő illusztráció túlnyomó részének forrása a Postamúzeum fotógyűjteménye.

 Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

 

 

 

Kerékpártúra az országhatár mentén

BTura_5

A postás sportegyesületek egy nem mindennapi kerékpáros-teljesítménnyel csatlakoztak az idei jubileumi programsorozathoz.

A Magyar Posta 150. évfordulója alkalmából 150 nap alatt kerülik meg az országot az elszánt postás bringások. A kerékpáros staféta első résztvevői a jubileumi évet megnyitó egész napos ünnepség keretében vágtak neki az 1800 kilométeres távnak május 4-én.

Fontos év az idei, hiszen a Magyar Posta önállóvá válásának 150. évfordulóját ünnepli. A jubileumi eseményekhez a sportegyesületek is csatlakozni kívántak, a staféta ötlete majdnem két éve fogalmazódott meg a szervezőkben: olyan programot szerettek volna, amely a résztvevőknek és a szervezőknek egyaránt kihívást jelent, és amely nemcsak a tömegsport nyújtotta élményekre, de a postás tradíciókra is felhívja a figyelmet. Úgy gondolták, hogy a kerékpározás méltón öregbíti a postások hírnevét, hiszen évtizedek óta része a kézbesítők mindennapjainak: a Magyar Posta kerékpáros kézbesítői naponta közel kétszer tekerik körbe a Földet.

A Dunántúli és a Kelet-magyarországi Postás Sportegyesület összefogásában, több hónapos előkészítő munka után a kerékpáros staféta ünnepélyes keretek között rajtolhatott el a május 4-i postai születésnapi ünnepségen. Az első, fővárosi és ahhoz közeli szakaszok teljesítése remek alkalom a budapesti és a Pest megyei postások számára, hogy bekapcsolódjanak a szervezett keretek között folyó postás szabadidősport vérkeringésébe. A túra folytatásában a résztvevők nagyjából 50 km-es távokban 40 szakaszt, összesen több mint 1800 km-t tesznek meg, rendszerint hétvégente, 150 nap leforgása alatt. A csapatok az óramutató járásával ellentétes irányban kerülik meg Magyarországot, végül visszaérkeznek Budapestre.

A túra októberben ünnepélyes keretek között zárul.

 

Képzőművészeti pályázat

 

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

A Magyar Posta a Kelet-Európa Modern Képtárral kötött együttműködés keretében nemzetközi meghívásos pályázatot hirdetett képzőművészek számára. A jubileum által ihletett alkotásokat vártak küldeményművészeti, mail-art, kisplasztika, érem, grafika és fotó kategóriákban. A beérkező alkotásokból kiállítást rendez a Postamúzeum, és a Képtár Vináron és Olaszliszkán.

 

 Postatörténeti bélyegeket bocsát ki a fennállásának 150. évét ünneplő Magyar Posta

 

Első napi bélyegzők az újonnan kibocsátott bélyegkisíven és bélyegeken

Fotó: Mudra László - Origo

Az egyik különlegesség egy hat bélyegből álló bélyegív kibocsátása, amely a postai járművek „evolúcióját” mutatja be, és 60 ezer példányban készül majd. A másik újdonság a forgalmi bélyegek megújításának kezdete egy postatörténeti sorozattal, amely 5, 10, 30, 100, 200 és 300 forintos darabokból áll, és jellegzetes postai, postás tárgyak és eszközök láthatóak rajta.

Az első napi bélyegzőt ünnepélyes keretek között nyomta rá az újdonságokra Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója és Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár. Illés Zoltán felidézte, hogy a világon először a boríték nélküli, olcsó levelezőlapot – a képeslap elődjét – is az osztrák–magyar postaszolgálat hozta forgalomba 1869-ben, mert a német ötlet bevezetését a Magyar Királyi Posta első főigazgatója, Gervay Mihály erőteljesen támogatta.

 

ISMERJE MEG A SENDER! ALKALMAZÁST!

Sender_aktualis_Utazo

 

A 150 éves évforduló alkalmából a Magyar Posta Sender! alkalmazásában is elhelyezett egy ünnepi sablont, ezzel is tisztelegve a jeles esemény előtt. Küldjön Ön is igazi képeslapot a Sender!-rel most ingyen* és használja változatos sablonokat.

Kuponkód: Posta150 (melyet a megrendelésnél lehet érvényesíteni)

* Az ingyenes kuponkedvezmény a megrendelés első tételére vonatkozik 2017. november 30-ig, az első 5000 igénybevevőnek, egyszeri alkalommal.

 

A posta jövője - A JÖVŐ POSTÁSA

Posta150_program_01

 

Április 29-én a Minipolisz játékvárosban hirdették ki a „Posta jövője a jövő postása” elnevezésű rajzpályázat eredményeit. A kiírásra több száz munka érkezett, melyeket három korosztályban értékeltek. Az eseményen Szilágyi Maya, a Postakürt Alapítvány művészeti vezetője, a zsűri elnöke adta át a díjakat a 10-12 éves korosztálynak. Szabari Judit, a Posta PR és Rendezvényszervezési osztályának vezetője, a zsűri tagja a legkisebbeknek, míg Viczián Martin, a Minipolisz marketing vezetője a 7-9 éveseknek gratulált.
A rajzpályázat nyerteseit ide kattintva találja.

 

Egy élmény volt a postakocsikázás!

IMG_5203_LR01_2000x_sm

A Magyar Posta 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából egy kis múltidéző élménnyel kedveskedtünk jelenlegi és leendő ügyfeleinknek.

Június 10-én reggeltől kora estig két postakocsi várta Budapesten az érdeklődőket. A kocsik 20 perces turnusokban az Olof Palme sétánytól a volt Közlekedési Múzeum irányába haladva a Hermina útig vitték körutazásra a jelentkezőket.

A hétvégi lovas kiránduláson több mint 100 résztvevőt köszönthettünk, kicsiket és nagyokat egyaránt, s még az eső ellenére is sorra érkeztek az érdeklődők. A kocsikázni vágyók között voltak, akik a kerékpárjukat vagy rollerjüket „cserélték le” a postakocsira, és még egy kutya is kipróbálta a fogatot. Többen a kocsis mellé is felpattantak, s úgy élvezték a nyári városligeti panorámát.

 

ingyenes múzeumlátogatás ÉnPostám kártyával

EnPostam_dontottÉnPostám kártyájuk/Posta Hűségkártyájuk felmutatásával 2017. december 31-ig ingyenesen látogathatják a múzeumokat és kiállítóhelyeiket:

Bélyegmúzeum, Budapest 1074, Hársfa utca 47.

Postamúzeumok és kiállítóhelyei

  • Postamúzeum, 1068 Budapest, Benczúr utca 27.
  • Telefónia Múzeum, 1014 Budapest, Országház utca 30.
  • Rádió- és Televíziómúzeum, 2049 Diósd, Géza fejedelem utca vége
  • Postamúzeum, 8291 Nagyvázsony, Temető utca. 3.
  • Postamúzeum, 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 46.
  • Postamúzeum, 3176 Hollókő, Kossuth utca 80.
  • Teletár, 3529 Miskolc, Szentgyörgy u. 23.
  • Postakürt Galéria, 3525 Miskolc, Kazinczy utca 16.
  • Delizsánsz Kiállítóterem, 4026 Debrecen, Múzeum utca 3.

A sok program mellett postai emlékező városi sétákra várják az érdeklődőket Budapesten, ahol egykori és mai postaépületek, távbeszélőközpontok, köztéri postai berendezések építészeti és műszaki jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a csatlakozók.

https://www.posta.hu/posta150?utm_source=fooldal&utm_medium=banner&utm_campaign=Posta150

 

Share

Kiegészítő információk